Cavit Mukaddes

Cavit Mukaddes (Javid Moghaddas), Salmas’da doğdu, çocukluk çağından itibaren sanat tutkusu sebebiyle temel resim eğitimini dönemin en iyi İranlı resim hocalarından aldı. Türkiye’ye yerleştikten ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü)  öğrencilik hayatına başladıktan sonra yaşam boyu tutkusu olan Resim ve Edebiyat çalışmalarını sürdürdü. 

İTÜ de öğrencilik yıllarında, Londra’da yayımlanan “A” kültür-sanat dergisine desenler çizdi (1983 –1985) . 1987yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü) Metalaurji Mühendisliği bölümünü bitirdi. Daha sonra Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Resim ve edebiyat çalışmalarına  sonraki yıllarda daha fazla ivme kazandırdı. İlk kişisel sergisini 1989 da İstanbul Yonca Modern Sanat Galerisinde açtı.  1993 yılında Makedonya Plastik Sanatlar Derneği’nin davetlisi olarak bir süre Strumica kentinde çalıştı ve Strumica Kent Müzesine 5 yapıtı seçildi.

 1995 yılında Simurg Art Galeri-Atölye’yi kurdu. Simurg Art Galeri ve başka önemli sergi mekanlarında birçok sergi organizasyonunda yer aldı. Bugüne kadar toplam 16 kişisel resim sergisi gerçekleştirdi, birçok karma-grup ve bienal sergilerine katıldı. Ulusal çapta ve teorik eksenli araştırmalar ve yayın yapan, toplam 16 sayı yayımlanan Cey Sanat Plastik Sanatlar Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini üstlendi (2004-2007). Derginin ilk sayısında uzun bir zaman aralığından sonra Oruç Aruoba ve Enis Batur’un sanat eksenli yazıları yayımlandı. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti Arşivindeki en önemli yazıları ilk kez günümüz Türkçesine aktararak yayınladı.  İspanyol Ressam Joan Miro’un 100. Doğum yılı dolaysıyla Barcselona-Miro Vakfında araştırmalar yaptı, aynı yıl içersinde(1993) Miro’nun sanat anlayışıyla ilgili Adabestan dergisinde yazılar yazdı.

2009 yılında yayın hayatına başlayan “Kirpi Şiir” dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.

Cavit Mukaddes, Plastik Sanatlar Çalışmalarının yanı sıra edebi çalışmaları  da sürmektedir.  Hallac-ı Mansur (Divan-ı Hiç), Furûğ, Ahmed Şamlu, Sohrap Sepehri, Harold Nose, Antoine de Saint- Exupery, Jack Kerouac (bütün Haikuları), Robert Serban, Ion Margieana, Mayala’dan Haikular, Allen Ginsberg’den şiirler ve Haikular, Viladimir Holan, Halid Metawa, Ebu Nuvas, Hasan Sabbah ve birçok dünya şairinin şiirlerinden dilimize çeviriler gerçekleştirdi.

 Enis Batur şiirlerinden bir seçmeyi ise Farsçaya aktardı.  Şair, yazar  Enis Batur hakkında geniş kapsamlı poetik irdelemeyi içeren ‘Sessizliğin Sesi- Enis Batur ve Poetikası” kitabını kaleme aldı. Birçok sanat-edebiyat dergisi, günlük gazete  ve kültür-sanat portalında yazıları, çalışmaları yayımlandı.

2007 yılında 10. Uluslarası İstanbul Bienali’ni kuramsal açılardan irdeleyen ve bu düzlemin olgu bilgisi ekseninde, bundan sonraki bienallere ve benzer başka sergilere de ışık tutacak açılımlara işaret eden ve 9 sanatçının ortak düşünce çabasıyla oluşturulan: “Bir Bienal, Bir Bilanço” kitabının editörlüğünü ve yayınlanmasını gerçekleştirdi.

2011-2012 yılında Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi’nin Yönetiminde yer aldı. Cavit Mukaddes, Pen Türkiye ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinin üyesidir.

2008 Yılında Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın vefatından sonra İstanbul-Kadıköy mahkemesinin kararıyla F.H Dağlarca’nın evi mühürlendi, içindeki  kişisel eşyaları ve geride bıraktığı şiir dosyları, terekeleriyle beraber. Aynı mahkemenin aldığı karar doğrultusunda Cavit Mukaddes, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın geride bıraktığı edebi mirasını (şiirleri-el yazıları- tuttuğu notları dahil) toparlamakla görevlendirildi. Şairin vefatından sonra evini (mahmeke heyetiyle beraber) ilk ziyaret eden kişi Cavit Mukaddes’dir. Çok zor bir süreç ve çalışmayla tüm şiir dosyları toparlandı, tutunaklar tutuldu ve 11 ciltlik muazzam bir şiir dosyasını hazırlayarak, yayınlanmaları için Cavit Mukaddes tarafından  kadıköy adliyesinin ilgili birimine teslim edildi. Çalışma aşamasında Cavit Mukaddes kendi tercihiyle şair-ressam Ruşen Eşref Yılmazı (uzun yıllar F.H Dağlarca’nın yanı başında ona her alanda yardım eden kişi) da bilgilendirdi, desteğini aldı ve nihai karar ve toparlanmayı beraberce yaptılar toplu dosya biçimde (tek nüsha olarak) mahmeye emenat edildi.  F. H Dağlarca’nın vefatından sonra yayımlanan tüm şiir kitapları-çalışmalarında Cavit Mukaddes’in emeği ve titiz çalışmasının sonucunu görmek mümkündür.  

 

Cavit Mukaddes’in  sanat yapıtları pek çok özel kolksiyon ve  ayrıca  İstanbul Deniz Müzesi, Garanti Bankası, Varna Palace, Ak Bank, Rusya Parlemento Binası, Strumica Kent Müzesi ve UNICEF merkezi gibi ulusal ve uluslararası kurumlarda mevcuttur. Şu anda sanatsal etkinliklerini kendi atölyesinde yürütmektedir.